• fu'a

Sika eletise papa, pe fa'afefea ona toe faia'ina le ofo

I le 2017, ina ua faʻasolosolo le maketi o le uila vilivae i totonu o le atunuʻu, o sikola eletise, uila eletise ma uila fefaʻasoaaʻi na amata ona faʻaalia i taulaga tetele i luga o le vasa.So'o se tasi e mana'omia na'o le ki o le telefoni ma fa'ata'ita'i le numera lua e tatala ai ma amata.

O lenei tausaga, na faavaeina ai e Saina Bao Zhoujia ma Sun Weiyao le LimeBike (mulimuli ane toe faaigoa o le Lime) i Silicon Valley e tuʻuina atu auaunaga faʻasoa mo uila e leai ni faʻailoga, uila eletise ma sikola eletise, ma maua ai le silia ma le 300 miliona tala Amerika i lalo ifo o le tausaga Faʻatupeina, na ausia le tau. 1.1 piliona tala Amerika, ma vave faʻalautele pisinisi i Kalefonia, Florida, Uosigitone…

I le taimi lava e tasi, Bird, na faavaeina e le Lyft ma Uber sa avea muamua ma pule o Travis VanderZanden, na siitia foi ana lava sikola eletise faasoa atu i auala o le aai, ma faamaeaina 4 taamilosaga o le faatupeina i lalo ifo o le tausaga, faatasi ai ma le aofaiga atoa o le sili atu. nai lo le 400 miliona tala Amerika.O le "unicorn", lea na sili ona vave oʻo i le tau o le US $ 1 piliona i lena taimi, na oʻo lava i se tau ofoofogia o le US $ 2 piliona ia Iuni 2018

O se tala valea lea i Silicon Valley.I le vaʻaiga o le lumanaʻi o femalagaiga fefaʻasoaaʻi, o sikola eletise, taʻavale eletise e lua-uila ma isi auala o felauaiga e mafai ona foia ai le faafitauli o le "maila mulimuli" ua avea ma mea e fiafia i ai le au teu tupe.

I le lima tausaga ua tuanaʻi, na faʻatupeina e le aufaipisinisi le sili atu i le US $ 5 piliona i Europa ma Amerika "micro-travel" kamupani-o le tausaga auro lea o taavale eletise fefaʻasoaaʻi i fafo.

O vaiaso ta'itasi, fa'asoa fa'ailoga sikola eletise o lo'o fa'atusalia e fa'ailoga e pei o Lime ma Bird o le a fa'aopoopoina le faitau afe o sikola eletise ma fa'alauiloa i luga o fa'asalalauga fa'aagafesootai ma le popolevale.

Lime, Bird, Spin, Link, Lyft… O igoa nei ma a latou sikola eletise e le gata o loʻo nofoia tulaga iloga i auala, ae o loʻo nofoia foʻi itulau pito i luma o faʻalapotopotoga tetele teufaafaigaluega.Ae ina ua maeʻa le faʻalavelave faʻafuaseʻi, o nei unicorns muamua sa tatau ona feagai ma se papatisoga maketi sauā.

Bird, lea na muamua tau i le $ 2.3 piliona, na lisiina e ala i le SPAC merge.O le taimi nei o lona tau o sea e itiiti ifo i le 50 sene, ma o lona tau e na o le $ 135 miliona, o loʻo faʻaalia ai se tulaga faʻafefe i lalo i maketi muamua ma le lua.Lime, ua lauiloa o le tele o le lalolagi fa'asoa fa'a-scooter scooter, O le tau na o'o atu i le 2.4 piliona tala Amerika, ae o le tau na fa'aauau pea ona fa'aitiitia i le fa'atupeina mulimuli ane, pa'u i le 510 miliona tala Amerika, o se fa'aitiitiga 79%.Ina ua uma le tala o le a lisiina i le 2022, ua filifili nei ma le faaeteete e faaauau pea ona faatali.

E manino lava, o le tala femalagaiga fefa'asoaa'i fa'atasi ma le aulelei ua fa'aitiitia le fiafia.E maeu le fiafia o le aufaipisinisi ma le aufaasālalau i le amataga, ua latou inoino nei.

I tua atu o nei mea uma, o le a le mea na tupu i le auaunaga "micro-travel" o loʻo faʻatusalia e le eletise scooters i fafo?
Le Tala Sexy o le Mile Mulimuli
Ole laina sapalai a Saina + femalagaiga fefaʻasoaaʻi + maketi tupe tetele i fafo, ose mafuaʻaga taua lea na faʻavalea ai le aufaipisinisi mai fafo i le maketi femalagaaʻi fefaʻasoaaʻi i le taimi muamua.

I le taua o fefa'asoaa'i uila i totonu o le atunu'u, sa matua'i fa'ateteleina, na lagona e le laumua i fafo le avanoa fa'apisinisi o lo'o i ai ma maua ai se fa'amoemoe talafeagai.

I totonu o le Iunaite Setete, o sui auai na fai ma sui o Lime ma Bird ua latou mauaina se "tolu-piece travel set" e faʻaogatotonu i uila e leai ni faʻailoga, uila eletise ma sikola eletise e faʻafetaui ai manaoga mamao o femalagaaiga a tagata faʻaoga eseese.O se fofo atoatoa.

Na taʻua e Sun Weiyao, o lē na faavaeina le Lime, i se faatalanoaga: “E matuā maualuga le aofaʻi o sikola eletise, ma e masani ona faia e tagata se taimi e faaaogā ai a o leʻi ‘paʻi i le eleele’.I nofoaga e maualuga le faitau aofaʻi o tagata, o le faʻaaogaina o sikola e maualuga.;ma pe a faimalaga mo mamao mamao, e sili atu ona mafuli tagata e filifili taavale eletise;o tagata e fiafia i taʻaloga i totonu o taulaga e sili atu le naunau e faʻaoga uila faʻasoa."

"I le tulaga o le toe faʻaleleia o tau, o oloa eletise e sili atu le lelei.Ona e sili atu le naunau o tagata faʻaoga e totogi atili e fiafia ai i se poto masani o oloa, ae o le tau o le oloa e maualuga atu foi, e pei o le manaʻoga e sui le maa poʻo le toe faʻaleleia.

I le mamanu na faia e le unicorns, o le autu o le C tulaga o le mea moni o le scooter eletise, e le gata ona o lona tulagavae laʻititi, saoasaoa vave, ma le faʻaogaina faigofie, ae ona o le tau faʻaopoopo na aumaia e ana tekinolosi ma uiga puipuia o le siosiomaga. .

Ua fa'ailoa mai i fa'amaumauga e fa'apea, o le aofa'i o tagata ua mae'a le 90 tausaga i le Iunaite Setete o lo'o umia laisene aveta'avale ua pa'ū mai le 91% i le 1980s i le 77% i le 2014. O le i ai o le to'atele o tagata e leai ni ta'avale, fa'atasi ai ma le fa'ata'ita'iga maualalo-carbon ua fautuaina. e fefa'asoaa'i scooters eletise, e ogatasi foi ma le tala'aga o le tula'i mai o le puipuiga o le siosiomaga talu mai le meleniuma fou.

O le "faamanuiaga" mai le fale gaosi oloa a Saina ua avea ma se isi mafuaaga taua mo le "matua" o nei tulaga i fafo.

O le mea moni, o sikola eletise na faʻaaogaina muamua e kamupani e pei o Bird ma Lime e masani lava ona sau mai kamupani Saina.O nei oloa e le gata o loʻo i ai le tau, ae faʻapea foʻi le faʻapipiʻiina o oloa faʻapitoa ma se faʻalapotopotoga tele o pisinisi.O faʻaleleia o oloa e maua ai le lagolago lelei.

O le avea o le Lime o se faʻataʻitaʻiga, e tolu tausaga mai le uluai augatupulaga o oloa scooter i le faʻalauiloaina o le fa o augatupulaga o oloa scooter, ae o le lua augatupulaga muamua o oloa na faia e kamupani faʻapitonuʻu, ma o le lona tolu o augatupulaga na tutoʻatasi na fuafuaina e Lime. .Fa'alagolago ile faiga fa'aa'oa'o a Saina.

Ina ia faʻamafanafana atili le tala "maila mulimuli", na faʻaaogaina foi e Lime ma Bird se faʻavae "poto".

I nisi o nofoaga, e mafai ona ave saʻo e le Lime ma le Bird tagata faʻaoga eletise eletise i fafo, faʻatonu nei scooters i le po, ma toe faʻafoʻi atu i latou i nofoaga atofaina i le taeao, ina ia totogi e le faʻavae tagata faʻaoga se aofaiga, Ma ina ia foia le faafitauli o paka fa'afuase'i o sikola eletise.

Ae ui i lea, e tutusa ma le tulaga i totonu o le atunuʻu, o faʻafitauli eseese na tulaʻi mai i le taimi o le faʻalauiloaina o sikola eletise faʻasoa i le Iunaite Setete ma Europa.Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tele o scooters e tuʻuina i luga o le ala savali poʻo le faitotoa e paka ai taavale e aunoa ma se pulega, lea e afaina ai femalagaaiga masani a tagata savavali.Sa iai faitioga mai nisi o tagata o le atunuu.O lo'o iai fo'i nisi o lo'o ti'eti'e sikola i luga o le ala savali, lea e lamatia ai le saogalemu o tagata savavali.

Ona o le oʻo mai o le faʻamaʻi, ua matua aʻafia ai le fanua o felauaiga i le lalolagi.E o'o lava i sikola eletise fa'asoa e masani ona foia le maila mulimuli na feagai ma faigata e le'i tupu muamua.

O lenei ituaiga o faatosinaga e tusa lava po o le a le tuaoi o le atunuu na tumau mo le tolu tausaga ma ua matua afaina ai pisinisi o nei tulaga malaga.

I le avea ai o se fofo mo le "maila mulimuli" o le faagasologa o femalagaaiga, e masani ona faʻaaogaina e tagata oloa mai le Lime, Bird ma isi faʻasalalauga faʻafefeteina ma alalaupapa, pasi, ma isi. A maeʻa le faʻamaʻi, o nofoaga uma o felauaiga lautele o loʻo feagai ma se pa'ū tele o pasese.

E tusa ai ma faʻamaumauga a le City Lab i le tautotogo talu ai, o le aofaʻi o pasese o felauaiga lautele i totonu o taulaga tetele i Europa, Amerika ma Saina na faʻaalia ai le paʻu tele o le 50-90%;o le feoaiga o feoaiga i le itu i matu i lalo o le alatele i le eria o Niu Ioka na faaitiitia i le 95%;le Bay Area MRT i Northern California System tagata tietie i le 93% i totonu ole 1 masina.

I le taimi nei, o le vave faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o oloa "faʻatau tolu-seti" oloa na faʻalauiloaina e Lime ma Bird na avea ma mea le maalofia.

E le gata i lea, pe o scooters eletise, uila uila poʻo uila, o nei mea faigaluega femalagaaʻi e faʻaaogaina le faʻataʻitaʻiga faʻasoa, o le faʻafitauli o le siama i le faʻamaʻi ua aumaia ai tagata i se tulaga loloto atu o popolega, e le mafai e tagata faʻaoga ona mautinoa e paʻi atu i le taʻavale o loʻo i ai i isi. na ona pa'i atu lava .

E tusa ai ma le suʻesuʻega a McKinsey, pe o pisinisi poʻo femalagaiga a le tagata lava ia, "o le fefe i le faʻamaʻiina o siama i luga o fale fefaʻasoaaʻi" ua avea ma mafuaʻaga autu e mumusu ai tagata e faʻaogaina femalagaaiga micro-mobility.

O lenei fa'aitiitia o galuega ua afaina ai tupe maua a kamupani uma.

I le tautoulu o le 2020, ina ua maeʻa ona ausia le tulaga maualuga o le 200 miliona pasese i le lalolagi atoa, na taʻu atu e Lime i le aufaipisinisi o le a ausia e le kamupani le lelei o tinoitupe ma tupe maua fua lelei mo le taimi muamua i le kuata lona tolu o lena tausaga, ma o le a aoga. mo le tausaga atoa o le 2021.

Ae ui i lea, aʻo faʻateleina le aʻafiaga o faʻamaʻi i le lalolagi atoa, e leʻi faʻaleleia le tulaga faʻapisinisi mulimuli ane.

E tusa ai ma le lipoti o suʻesuʻega, o le faʻaaogaina o sikola eletise taʻitasi e itiiti ifo i le fa taimi i le aso o le a faʻaleagaina ai tupe a le tagata faʻatautaia (faʻataʻitaʻiga, e le mafai e totogi o tagata faʻaoga ona faʻaogaina tau o uila taʻitasi).

E tusa ai ma le The Infomation, i le 2018, o le scooter eletise a Bird na faʻaaogaina i le averesi o le 5 taimi i le aso, ma o le averesi tagata faʻaaoga na totogi le $ 3.65.Na taʻu atu e le vaega a le Bird i le aufaipisinisi o le kamupani o loʻo i luga o le ala e maua ai le $ 65 miliona i tupe maua faaletausaga ma se tupe faasili e 19%.

O le tupe faasili e 19% e foliga lelei, ae o lona uiga a uma ona totogi le totogi, toe faaleleia, totogi, inisiua, ma isi, e manaomia lava e Bird ona faaaoga na o le $12 miliona o totoe e totogi ai le lisi o ofisa ma tupe faaalu a le aufaigaluega.

E tusa ai ma faʻamaumauga lata mai, o tupe maua faaletausaga a Bird i le 2020 e $78 miliona, faʻatasi ai ma le gau o le sili atu i le $ 200 miliona.

E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻaopoopoga atili o tau faʻaogaina o loʻo faʻapipiʻiina i luga o lenei mea: i le tasi itu, o le faʻaogaina o le fausaga e le gata e nafa ma le faʻapipiʻiina ma le tausia o oloa, ae faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻamautinoa ai lo latou tumama;i le isi itu, o nei oloa e le mo le fefaʻasoaaʻi Ma mamanu, o lea e faigofie ai ona talepe.O nei faʻafitauli e le masani ai i le amataga o le faʻavae, ae aʻo tuʻuina atu le oloa i le tele ma le tele o taulaga, o lenei tulaga e sili atu ona taatele.

"E masani lava o matou tagata faʻatau-grade scooters eletise e mafai ona tumau mo le 3 masina i le afa tausaga, ae o le faʻamoemoe o le ola o faʻatasi eletise eletise e tusa ma le 15 masina, lea e tuʻuina atu i luma manaʻoga maualuga mo oloa."O se tagata o loʻo galue i faʻalapotopotoga faʻapisinisi e fesoʻotaʻi, Fai mai tagata tomai faapitoa e ui lava o oloa a nei kamupani unicorn o loʻo faasolosolo malie lava ona suia i taavale e fausia e le tagata lava ia i le taimi mulimuli, o le tau e faigata lava ona faʻaitiitia vave, o se tasi lea o mafuaʻaga o loʻo faʻaauau pea le faʻatupeina o tupe. le aoga.

O le mea moni, o lo'o i ai pea le fa'afitauli o pa'u maualalo o alamanuia.Platforms pei ole Lime ma Bird o ta'ita'i pisinisi.E ui lava o loʻo i ai ni a latou tupe faʻapitoa ma tulaga faʻapitoa, oa latou oloa e leai se faʻataʻitaʻiga atoatoa.O le poto masani o oloa e faʻaaogaina e tagata faʻaoga i luga o tulaga eseese E mafai ona fesuiaʻi, ma e leai se tasi e sili pe sili ona leaga.I lenei tulaga, e faigofie mo tagata faʻaoga ona suia auaunaga ona o le numera o taavale.

E faigata tele ona maua ni polofiti tetele i auaunaga tau femalagaiga, ma i le tala faasolopito, na o kamupani lava na maua moni i taimi uma o tupe maua o tagata fai taavale.

Ae ui i lea, o faʻasalalauga e masani ona totogi sikola eletise, uila eletise, ma uila fefaʻasoaaʻi e mafai ona maua se tulaga mautu ma faʻaleleia lelei ona o le mautu ma le tele o feoaiga a tagata.I se taimi puʻupuʻu aʻo leʻi maeʻa le faʻamaʻi, e le mafai e le aufaipisinisi ma faʻavae ona vaʻaia se faʻamoemoe.

I le amataga o Aperila 2018, na maua atoa ai e Meituan le Mobike mo le US $ 2.7 piliona, lea na faʻailogaina ai le faʻaiʻuga o le "taua fefaʻasoaaʻi uila".

O le fefa'asoaa'i o le uila vilivae taua na maua mai i le "taua ta'avale i luga ole laiga" e mafai ona ta'ua o se isi taua fa'ailoga i le vaitau o le vevesi.O le faʻaaluina o tupe ma le totogiina e nofoia ai le maketi, o le taʻitaʻi o pisinisi ma le lona lua na tuʻufaʻatasia e faʻamalo atoatoa le maketi o faiga sili ona matutua o le Initaneti i le taimi nei, ma e leai se tasi.

I le setete i lena taimi, e leʻi manaʻomia e le aufaipisinisi, ma e le mafai ona faʻatusatusa le aofaʻi o tupe maua ma le faʻaogaina-output ratio.Fai mai na toe malosi le au a le Mobike ina ua maeʻa le mea na tupu, ma na mafatia le kamupani i se tupe tele, ina ua maeʻa ona maua se tupe faʻaalu tele ma amata ona faʻalauiloa le auaunaga "cardly card".Ina ua maeʻa, o le fesuiaiga o tupe leiloa mo le maketi na sili atu ona le pulea.

Tusa lava pe o luga ole laiga taʻavale-taʻavale poʻo fefaʻasoaaʻi uila, felauaiga ma femalagaiga auaunaga o loʻo avea pea ma faʻalapotopotoga faʻamalosia galuega ma maualalo tupe maua.Na'o galuega fa'amalosi i luga o le fa'avae e mafai ona maua moni.Ae ui i lea, faatasi ai ma le lagolago valea o tupe faavae, o le a mautinoa lava le ulufale atu o le au fai pisinisi i luga o le ala i le toto "taua o le involution".

I lenei tulaga, o scooters eletise i Europa ma le Iunaite Setete e mafai ona fai mai e tutusa ma uila fefaʻasoaaʻi, ma o loʻo i ai i latou i le "tausaga auro" o tupe faʻatau vevela i soo se mea.I le taimi o tupe faavae, e sili atu le gauai atu o le aufaipisinisi faʻapitoa i faʻamaumauga o tupe maua ma le faʻatusatusaga o mea e faʻaoga-malaga.I le taimi nei, o le pa'u o le unicorn fa'asoa sikola eletise o se fa'ai'uga le maalofia.

I aso nei, pe a faasolosolo malie le lalolagi i le faʻamaʻi ma faʻasolosolo ona toe faʻaleleia le olaga, o loʻo i ai pea le manaʻoga mo le "maila mulimuli" i le tulaga o felauaiga.

Na faia e McKinsey se suʻesuʻega o le silia ma le 7,000 tagata i itulagi tetele e fitu o le lalolagi ina ua maeʻa le faʻamaʻi, ma maua ai a o toe foʻi le lalolagi i le masani, o le faʻaogaina o tagata e faʻaaogaina taʻavale micro-transportation a le tagata lava ia i le isi laasaga o le a siʻitia i le 9% pe a faʻatusatusa. faatasi ai ma le vaitaimi o faama'i talu ai.O le fa'aaogaina o fa'asalalauga fa'asoa o ta'avale feavea'i na fa'atuputeleina i le 12%.

E manino lava, o loʻo i ai faʻailoga o le toe faʻaleleia i le fanua o micro-travel, ae e matua faigata lava ona fai atu pe o le faʻamoemoe o le lumanaʻi e aʻafia i sikola eletise.

 


Taimi meli: Nov-19-2022